Artrose

Artrose

In een gewricht komen twee bot-uiteinden bij elkaar. Deze zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit is erg glad, zodat de bot-uiteinden zich ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Artrose wil zeggen dat de kwaliteit van dit kraakbeen vermindert. Overigens: artrose is iets anders dan reumatoïde artritis, wat veel mensen kennen als reuma.

De belangrijkste klachten zijn pijn en stijfheid. Soms maken de aangedane gewrichten een krakend of schurend geluid. De beweeglijkheid van een gewricht kan achteruitgaan. Het gewricht verandert van vorm. Op het bot-uiteinde wordt nieuw bot gevormd.

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Vaak gaat het om de heup (waarbij de pijn tot in de lies kan uitstralen), knie, handen, wervels en voeten. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van artrose is.

Artrose is niet te genezen, maar dat betekent niet dat u er maar mee moet leren leven. Het is mogelijk de achteruitgang van het kraakbeen te remmen. U bent daarbij zelf de belangrijkste behandelaar.

 

Acupunctuur bij artrose
Acupunctuur is geen behandeling waarmee de artrose verdwijnt, laat dat duidelijk zijn (getuige ook het bovenstaande). Het is wel een prima methode om de klachten – met name de pijnklachten bij artrose –  te bestrijden. Het voordeel van acupunctuur is dat het geen bijwerkingen heeft, waar medicijnen dit vaak wel hebben (zeker als ze gedurende langere tijd gebruikt worden). Zo kan acupunctuur een bijdrage leveren aan een verbetering van de kwaliteit van leven, wat bij artrose behoorlijk van beïnvloed kan zijn.